Därför är det viktigt att odla tillsammans med barn

Trädgårdsaktiviteterna ger mycket. De är kreativa och lärorika, som en bonus ger de dig också en välgörande naturstund. Vi människor mår helt enkelt bra av att tillbringa tid utomhus. Det här gäller ju även för småttingarna i våra liv, trädgårdsarbete kan göra dem gott. Börja därför odla tillsammans med dina barn och dela därmed fascinationen för livet i trädgården med varandra.

Plantera blommor och studera livet

Ett litet frö eller en liten lök rymmer ett helt liv i form av en blomma. Att så eller plantera blommor är ett lärorikt projekt, eftersom det gör att du kan följa växtens livscykel från början. Här kan du ta tillfället i akt att verkligen samtala med barnen om blommorna och naturens gång. Låt dem själva få välja fröer och/eller lökar från Florea eller en annan fröhandel, så att odlingen inspirerar extra mycket. Säkerligen hittar barnen sina egna favoriter i de rika utbuden. Det är nästan ofattbart hur många vackra blommor som finns. När trädgården väl grönskar kan du och barnen rita av och skapa med blommorna, liksom att titta närmare på insekterna som trivs i dem.

Odla grönsaker och få kunskap om mat

En fröhandel som Florea säljer också fröer för grönsaksodling. Trots att blommorna växer i sin fullaste prakt och finns där rakt framför näsan på dig, kan blomodling kännas en aning abstrakt. Vad ska man liksom göra med blomstren? Det kräver en kreativ förälder för att locka fram pysselpotentialen i dem. Med frukt och grönt är det annat. Det är inte alls svårt att tänka sig alla gemensamma aktiviteter ett trädgårdsland kan ge upphov till. När barnen dessutom äntligen får skörda frukten av sitt arbete blir det där fröet väldigt konkret. Kanske har det vuxit till en gurka eller en morot att smaska på? Genom att odla maten själv, att omsorgsfullt ta hand om växterna i vått och torrt, sås bokstavligen ett frö till en djupare respekt för maten man har framför sig.

5 skäl att odla tillsammans med barn

Vilka är de främsta skälen att odla tillsammans med barn?

  • När du och barnen odlar tillsammans tillbringar ni också kvalitetstid ihop.
  • Det är hälsosamt att tillbringa mycket tid utomhus och barnen kommer dessutom bort från skärmarna, vilket är en stor bonus.
  • Att få ha egna projekt i hemmet och trädgården hjälper barnen att växa som personer. Lägg därtill att barnen tycker om att få känna sig delaktiga och ansvarsfulla.
  • Odling är lärorikt. Tänk allt barnen lär sig om naturen medan ni tar hand om växterna, och då inte bara om plantorna i sig. Växter lockar till sig spännande djur och insekter.
  • Från trädgårdsplanering till blompyssel – odling är kreativt. Inspireras av allt vackert som finns att odla via Florea!